Víte, co jíte? Nakličte si zdravá semínka mungo fazolek.
Nejen příznivci „živé kuchyně“, tzv. raw stravování si mohou připravit kličky fazole mungo. Můžete se k nim s klidem přidat. A víte, čím je raw kuchyně specifická? Připravuje jídlo z přirozených potravin, nejlépe z těch, které jsou v dosahu a dojezdu od svého bydliště. Tito lidé nejraději odebírají zeleninu a ovoce od domácích farmářů, podporují tak jejich podnikání, a hlavně podporují své zdraví. Jedí převážně zeleninu, ovoce a v jejich stravě jim nechybní ani zdravé tuky ve formě ořechů, a to jak vlašských, lískových, ale výjimečně i z jiných zdrojů, např. pekanových, makadamových apod. Každý ořech má svou specifickou chuť a pomáhá při jiných onemocněních a nedostatku vitamínů.
Raw čili živá strava má tu výhodu, že se jí pouze čerstvé jídlo, které vařením jinak ztrácí hlavně vitamíny. A jedním z dalších výtečných věcí je obstarávání vitamínů v přirozené formě, např. klíčením semínek. Semínka je třeba vybírat velmi pečlivě a nejlépe je nakoupit v bio obchůdku. Mohla být i chemicky ošetřena, což v „zeleném“ obchodě nehrozí.
Proč klíčit?
- Jíte čerstvou potravinu.
- Jíte plnohodnotné vitamíny v živé formě.
- Máte přísun vápníku, hořčíku, železa, draslíku a minerálů v přirozené formě.
- Nepřehlédnutelná je i porce vlákniny.
- Je to zábava!
Jak klíčit?
- V obyčejném zahradník truhlíku, v nakličovací misce, nakličovací sklenici, na vatě.
- Připravte si zelené drobné mungo fazolky a propláchněte je čistou studenou http://www.kb5.cz/2014/08/otuzovani-studenou-vodou-metoda-eugena-sandow-intro-program-ke-stazeni/ vodou.
- Vložte do nádoby a zalijte vodou tak, aby byly lehce ponořené.
- Denně je alespoň 2x propláchněte. V letním horku je proplachujte vícekrát.
- Po pár dnech fazolky vyženou klíčky.
- Sklízejte!
Závěr?
- Stali se z vás zahradníci, ani nevíte jak.
- Máte zdroj zdravých vitamínů vždy při ruce.
- Víte, co jíte!
- Klíčky mají široké použití v kuchyni – můžete je konzumovat jen tak, anebo na žitný chléb pomazaný tvarohovou pomazánkou a posypanou vašimi výrůstky. V zeleninovém salátu, v polévce anebo jako ozdoba běžných jídel.