Oběd do krabičky
Také patříte mezi ty, kteří denně řeší problém, kde se naobědváte? Anebo máte možnost navštěvovat závodní jídelnu či restauraci? Pak možná řešíte jiný problém, a to, že vám nabízené obědy nechutnají.
Mají sice ohromnou výhodu:
1. Jsou levné, neboť na ně zaměstnavatel přispívá stravenkami.
2. Nemusíte se s nimi vařit.
Ale…
…často se stane, že jídlo plave v omastku, nevypadá zrovna vábně ani chutně, zrovna dvakrát nevoní, anebo máte zrovna chuť na něco zcela jiného.
Dnes si každý pátý Čech nosí raději oběd z domova v krabičce. Je však oběd přinesený z domova nutnost, výhoda, nebo z nouze ctnost?
· Nutnost je to ve chvíli, kdy nemáte jinou možnost.
· Z nouze ctnost zase, když si z domova přinesete něco, co stejně vaše chuťové buňky nepotěší.
· Výhoda je to vždy, když je vaše jídlo lepší než to z jídelny nebo restaurace.
Na to, abyste si jídlo v práci v klidu snědli, máte ze zákona půl hodiny. Za tu dobu se dá v pohodě sníst celý oběd i s polévkou. Jaké výhody ale přináší to, že si oběd přinesete z domova v krabičce?
1. Tato varianta je nejlevnější.
2. Domácí strava je nejefektivnější pro váš organismus. Vždy víte, co jste si do pokrmu dali. A jestliže držíte třeba dietu, uvaříte si prostě bez tuků nebo přísad, o které nestojíte.
3. Navařit si můžete i na více dní dopředu.
4. Zasytí vás a ještě si pochutnáte.
5. Můžete jíst pravidelně.
A nevýhody krabičkové stravy?
1. Musíte na přípravu oběda myslet večer předem.
2. Musíte si sami vymyslet, co budete vařit.
3. Některá jídla se špatně ohřívají.
Ten, kdo se obává, že na přípravu vlastních obědů nebude mít čas ani náladu, by to měl nejprve vyzkoušet. Kolikrát totiž stačí přinést si pár druhů zeleniny, na pánvičce osmahnout plátek masa, a máte nejlepší oběd z celé fabriky. Abyste se ale cítili sytí a plni energie, neměli byste zapomínat na bílkoviny a sacharidy. Proto si nakupte do zásoby nějakou tu konzervu tuňáka, sýr, cizrnu a zeleninu. Když to všechno smícháte, máte oběd připravený za pár minut. A nakonec také zjistíte, že nakupovat vám stačí jen jednou za týden.