Náhrada mléka sojovými potravinami
V posledních letech se nachází na světě čím dál, tím více k výskytu lidí, kteří mají problém s tolerancí mléka, a obecně mléčných výrobků. Nejčastěji se tyto potíže projevují bolestmi břicha, které většinou po vysazení, pro tělo škodlivých výrobků, zmizí do pár dní.
Samozřejmě, že je důležité pro stanovení správné diagnózy navštívit odborníka. Nejprve tedy zajděte za svým praktickým lékařem, který by vám měl v případě nutnosti vystavit žádanku, na jejímž základě vás přijme jím doporučený specialista.
Pokud tedy patříte mezi lidi, kteří kravské mléko nesmí, ničeho se nebojte, jsou zde dobré náhražky. V případě, že byste chtěli zůstat u živočišné stravy, přichází na řadu ovčí nebo kozí mléko. Jestli však chcete přejít na rostlinnou stravu, tak se opravdu široký výběr – od sojového přes mandlové až po rýžové mléko.
Sama za sebe doporučuji mléko sojové. I když jsem vyzkoušela jiné druhy, toto mi přišlo ze všech nejlepší, přičemž ze začátku je to opravdu nezvyk, ale po chvíli si na něj zvyknete, a druh tohoto nápoje si zamilujete. Výborné na tom všem je také to, že se dělají i ochucené mléko, jako například vanilkové nebo čokoládové.
No, a kromě mléka, nabízí trh se sojovými produkty také jogurty či podobné dezerty. Pokud se však zaměříme na bezlaktózový trh, tak dnes již běžně najdeme máslo, lučinu, tvaroh či sýry. V e své podstatě se v tomto případě až tak moc chuť potravin nezmění, jelikož hlavním cílem je to, aby mohli i ti, kteří netolerují laktózu, žít to, co jedí i ostatní.
Dostupnost těchto výrobků je zde kompenzována také jejich finanční náročností. Dle mého názoru nemá v tomto případě nemá cenu šetřit, jelikož zdraví máme jen jedno, a pokud bychom se neřídili tím, že to, co nám nedělá dobře, nemáme jíst, mohlo by se lehce stát, že se nám přitíží a zdravotní stav se hroutí.